Úvod ČlánkyNa univerzitu do Velké Británie?

Na univerzitu do Velké Británie?

Ondřej Šabatka

8. 11. 2020

O vysokoškolském studiu v zahraničí jsem začal přemýšlet už během druhého ročníku studia na střední škole. Poté, co jsem se dozvěděl o této možnosti studia, jsem jí byl naprosto unešený. V té době jsem však o studiu v zahraničí neměl žádnou představu. Jako většině z nás mi tato myšlenka přišla dost idealizovaná a nedosažitelná. Ale o pár let později píšu tento text a jsem již na Middlesex University v Londýně. Proč jsem zvolil zrovna vysokoškolské studium v UK? Uplatnění, rozmanitost oborů, touha cestovat, praktická forma výuky atd. Všechny tyto důvody zní hrozně krásně, ale samozřejmě mým rodičům se v té době honily hlavou úplně jiné myšlenky. “Kdo to zaplatí a kolik to bude stát?” “Kde vlastně začít, a co se vším papírováním?”

 

S celou mou cestou na univerzitu mi pomohlo poradenské centrum pro studium v UK “UniLink” https://unilink.cz/. Tým této organizace je poskládán jak z absolventů univerzit v UK, tak ze současných studentů. Pokud se rozhodnete jít studovat do Velké Británie, stačí, když na webových stránkách UniLinku vyplníte formulář a obratem se vám ozve člen týmu. Přiřadí k vám tzv. “UniLink buddy”, což je student, který je vám po celou dobu k dispozici a stane se vaším průvodcem při cestě na univerzitu.

Nejdříve samozřejmě začínáte výběrem univerzit a oboru. Vždy si vybíráte max. 5 škol. UniLink za vás rozešle přihlášky na univerzity a vy tak máte čas se připravovat na přijímací zkoušky. V mém případě (obor Fashion design) se zkoušky skládaly z: portfolia (pokud se hlásíte na kreativní obor), motivačního dopisu, doporučením od jednoho z pedagogů a také pohovoru. S celým přijímacím řízením vám váš “buddy” pomůže a zároveň vám pohlídá termíny odevzdání, které jsou extrémně důležité.

 

Asi po čtyřech až šesti týdnech mi začaly postupně chodit z univerzit maily o přijetí. Můj osobní cíl byl splněn, když jsem zjistil, že jsem přijat ke studiu na všech pěti univerzitách.

 

Univerzity si kladou rozdílné požadavky k přijetí. V mém případě jsem obdržel “Conditional offer”, což znamená, že jste podmínečně přijat, ale musíte doložit maturitní vysvědčení s daným průměrem a znalost anglického jazyka.

Dalším krokem, a zároveň největším strašákem rodičů, je financování studia. Univerzity v Anglii jsou všechny zpoplatněné, platí se tam tedy školné. Nicméně, tak jako se vším, vám i s tímto “buddy” pomůže a vy si zažádáte o studentskou půjčku. Tato půjčka pokrývá školné po celou dobu studia, ať už se rozhodnete pro bakalářské, nebo magisterské studium. V tomto bodě mátě již polovinu cesty na univerzitu za sebou.

Druhou, ale také velice podstatnou část, tvoří úřední administrativa a dokládání všemožných dokumentů (např. status studenta, pojištění atd.). Nezoufejte, stále za vámi stojí UniLink a s celou administrativou vám pomůže, tak, jako pomohl mi.

Na konci celé této usilovné cesty mi už zbývá poslední krok –  odstartovat novou životní kapitolu.